Blog: Wat is de ideale temperatuur voor mijn wijn? (Klik hier)

Wat is de ideale serveertemperatuur voor rode en witte wijn?

Een zeer belangrijk punt bij het serveren van rode of witte wijn is de juiste serveertemperatuur. Dat is nogal eens wordt vergeten is veel gehoorde klacht van gasten in een restaurant. In deze blog leg ik jullie uit welke temperatuur ideaal is, wat je kan doen aan te koude of te warme wijn en waarom dat zo is.

Wat is ideale serveertemperatuur van witte wijn?

Belangrijk om te weten is dat er een verschil is aan te brengen in de witte wijnen van de wereld. Allereerst heb je de jaar talloze champagnes, mousserende wijn, sauvignon blanc, riesling, rosé en eigenlijk alle zonder eikenhouten vaten opgevoede wijn. Deze frissere wijnen gedijen goed bij een temperatuur van 8 tot 10 graden celcius. Mocht je ze kouder of warmer serveren dan zal je minder aroma’s proeven wat uiteraard zonde is.

Bij de vollere witte wijnen zoals Chardonnay, Jaartal Champagnes, Semillion, Viognier, Gewürztraminer, Grüner Veltliner en Pinot Gris wijnen zal de ideale serveertemperatuur tussen de 11 en 15 graden celcius liggen. Wederom geldt ook voor deze wijnen dat kouder en warmer het moeilijker maakt de heerlijke aroma’s te proeven.

Wat is de ideale serveertemperatuur van rode wijn?

Jaren geleden, nee eeuwen geleden toen wijn nog iets was wat alleen de rijke der aarde zich konden veroorloven is de term “kamertemperatuur” bedacht. Dat was destijds zo’n paar honderd jaar geleden ook helemaal geen gek advies. Een kamer was destijds namelijk maximaal tot 16 graden te verwarmen omdat de huizen simpelweg slecht of niet goed waren geïsoleerd.

Dat de term “kamertemperatuur” vandaag de dag niet meer zo actueel is zal je inmiddels wel begrijpen. We stoken onze huiskamers namelijk graag op naar zo’n 20 of 21 graden Celsius.

Voor rode wijn moet je onderscheid maken in de jongere en lichtere rode wijnen zoals een Pinot Noir , Beaujolais maar ook een jonge La Rioja rode wijn valt hieronder. De ideale serveertemperatuur van deze rode wijnen is namelijk zo’n 12 tot 15 graden. 

De halfzware rode wijnen en versterkte rode wijnen zoals port serveer je tussen de 15 en 17 graden Celcius.

Wat te doen aan te warme en te koude wijn?

Mocht je zin hebben in een heerlijk glas koude frisse witte wijn en is de temperatuur eerder 20 graden dan 8 pak dan een natte handdoek wikkel de fles daarin en leg hem 20 min. In de koelkast. Op deze manier heb je in een zeer korte tijd de witte wijn op temperatuur. Tip! Vergeet hem niet uit de vriezer te halen, bij het bevriezen van de wijn is hij nagenoeg ondrinkbaar geworden.

Wanneer de wijn te koud is schenk dat slechts een half glas in en wals met je handen onder de kelk zo’n 30 seconden dit scheelt als snel een paar graden.

Blog: Hoeveel flessen wijn moet ik bestellen voor mijn feestje? Zo bereken je het ( Klik hier)

Hoeveel flessen wijn moet ik bestellen? Zo bereken je het!

Je organiseert binnenkort een heerlijk diner of een geslaagd feest. Dan mag daar natuurlijk één ding niet bij ontbreken: wijn. Maar hoeveel flessen wijn heb je nodig? Hoe weet je zeker dat je gasten niet tekort komen? En wat voor soorten wijn kun je dan het beste bestellen? Wij leggen je een paar handige vuistregels uit waarmee jij precies het juiste aantal flessen in huis haalt.

 

Hoeveel glazen is één fles wijn?

Vaak wordt als vuistregel één fles wijn per gast gebruikt. Maar in onze ogen is het handiger om te rekenen in het aantal glazen wijn dat je nodig hebt. Dan kun je dit aantal daarna omrekenen naar een aantal flessen.

 

Maar hoeveel glazen kun je dan uit één fles wijn halen? Dat heeft er onder andere mee te maken hoe goed jij een glas wijn vult. Meestal schenken mensen een wijnglas thuis iets voller dan in een restaurant. Veel horecagelegenheden gaan uit van zo’n 100 ml per glas. In dat geval kun je zo’n 6-7 glazen uit een fles halen. Wel geldt vaak dat grotere glazen vaak iets voller geschonken worden dan kleine glazen. Weet je van jezelf dat jij een gulle schenker bent met wijn, dan is 5 glazen per fles een goed uitgangspunt.

 

Hoeveel flessen wijn heb je nodig? Handige vuistregel!

Bij een feest kun je ervan uitgaan dat mensen meestal zo’n 2 glazen wijn per uur zullen drinken. Let wel op: vaak nemen gasten in het eerste uur iets meer glazen dan later op de avond (of in de middag).

 

Stel: je hebt een feest van 4 uur. Ga dan uit van 3 glazen in het eerste uur en 2 glazen in de uren erna. Dit komt neer op 3 + 3 x 2 = 9 glazen per persoon verdeeld over de avond. Als je een feest met 4 gasten geeft, komt dit neer op 36 glazen in totaal.

 

Ervan uitgaande dat je 6 glazen uit één fles kunt halen, zal je 36 / 6 = 6 flessen wijn nodig hebben voor deze avond. 

 

Voor sommige feestjes is dit wat ruim ingeschat. Maar je kunt natuurlijk altijd beter te veel dan te weinig wijn in huis hebben gehaald.

 

Aantal flessen wijn voor een diner

Tijdens een diner drinken gasten vaak 1 glas wijn per gang. Bij het hoofdgerecht zal dit waarschijnlijk uitkomen op 1,5 glas. Dit houdt in dat je gasten zo’n 4,5 glas per persoon zullen drinken bij een viergangendiner.

 

Extra tip: kijk goed naar je gezelschap

Nu is de ene wijndrinker natuurlijk de andere niet. Kijk daarom kritisch naar je gezelschap. Waarschijnlijk weet je wel ongeveer van de mensen die komen of het echte wijnliefhebbers zijn of niet. Zijn er ook mensen die bier of fris drinken? Of mensen die het meestal op een hele avond bij één glas houden? Ga dan uit van een iets kleiner aantal glazen in totaal.

 

Hoeveel soorten wijn heb je nodig?

Nu is het natuurlijk zo dat smaken verschillen. Niet iedereen zal van één en dezelfde wijnsoort even enthousiast worden. Maar voor elke gast een aparte wijnsoort uitkiezen, is dan weer het andere

Blog: Wijn voor het kerstmaal, 5 tips voor jouw wijnkeuze ( Klik hier )

Wijn voor het kerstmaal, 5 tips voor jouw wijnkeuze

Met kerst schuiven we allemaal weer gezellig aan bij het kerstdiner. Niet alleen genieten we massaal van heerlijke gerechten en lekkere hapjes, maar ook komt er ongetwijfeld een passende wijn op tafel. Maar welke wijn kies je? De keuze is natuurlijk enorm. Welke wijn past bij welk gerecht? En bij welke gang? Wij helpen je graag met 5 tips voor wijn bij het kerstdiner. 

 

De juiste wijn voor het kerstdiner, hoe kies je die?

Elke wijnliefhebber zal beamen dat je je wijn het beste bij een gerecht kunt kiezen. Een passende wijn versterkt de smaak van het gerecht. En andersom: het gerecht versterkt de smaak van de wijn. Zo kun je dus dubbel genieten. Een wijn die niet past bij het gerecht, kan daarentegen smaken overschaduwen of zorgt ervoor dat het gerecht (of juist de wijn) minder goed smaakt. Dat wil je uiteraard voorkomen.

 

Hoe kom je dan tot een goede wijnkeuze voor het kerstdiner? Deze 5 tips helpen je.

 

1. Kies per gang een andere wijn

Bij een voorgerecht past een heel ander type wijn dan bij een mierzoet dessert. Serveer daarom niet de hele avond dezelfde wijn. Niet alleen omdat afwisseling altijd fijn is, maar ook omdat je het liefst de smaken van elke gang goed tot zijn recht wilt laten komen.

 

Een paar handige regels zijn deze:

  1. Start het diner met een aperitief. Bubbels vormen een goede start voor het kerstdiner. Ze maken je smaakpapillen alvast wakker. Kies bijvoorbeeld voor cava of prosecco. Met een droge (brut) cava of prosecco zit je altijd goed.
  2. Kies bij het voorgerecht voor een lichte wijn. Een voorgerecht heeft vaak lichte ingrediënten. Daar past een lichte wijn het beste bij. Bijvoorbeeld een lichte, droge witte wijn. Bij bruschetta past Chardonnay heel goed. Kies je voor carpaccio als voorgerecht? Dan is een rode wijn als merlot of nero d'avola een goede wijnkeuze. Bij soep wordt over het algemeen geen wijn geschonken. Als je toch voor wijn bij soep kiest, dan is een lichte witte of rode wijn het meest geschikt.
  3. Bij het hoofdgerecht stem je de wijn af op het gerecht. Hoe zwaarder de smaak van het gerecht, hoe overheersender de wijn ook mag zijn. Bij wit vlees (zoals kip of vis) serveer je vaak een witte wijn, bij rood vlees een rode wijn. Iets soortgelijks geldt voor het gerecht als geheel. Is je gerecht voornamelijk rood (bijvoorbeeld door tomatensaus), dan past rode wijn beter (bijvoorbeeld een volle wijn als cabernet sauvignon). Bij champignons is witte wijn dan weer meer passend. Of verwerk in het gerecht de wijn die je er ook bij serveert. Dan heb je sowieso een goede match.
  4. Bij een dessert mag de dessertwijn op tafel. Oftewel: een zoete witte wijn of eventueel sherry of port.

 

Nog een handige tip: zorg ervoor dat de wijn van de huidige gang nooit meer overheersend is dan die van de vorige gang. Bouw het langzaam op, want anders is de overgang te groot.

 

2. Kijk naar de smaak van het eten

Voor de wijnkeuze maakt het nogal uit of een gerecht zout, zuur, zoet of kruidig is. Het beste kun je kiezen voor vergelijkbare smaken. Is een gerecht bijvoorbeeld kruidig? Kies dan ook voor een kruidige wijn. Bij een zoet dessert serveer je dan weer juist eerder een zoete wijn. Vooral dat laatste is heel belangrijk. Zo versterk je de zoete smaak van het dessert en komt de wijn niet te “slap” over.

 

3. Kies voor een van deze gouden combinaties

Maar er hoeft niet altijd een één op één match te zijn tussen de wijn en het gerecht. Deze combinaties doen het ook opvallend goed:

  • Combineer vettig eten met hoge zuurgraad in wijn. Een gouden combinatie is die van wijn met veel zuren met een vettig gerecht. Serveer bijvoorbeeld een lekkere wijn met veel zuren of tannines bij vettige kaas of bij gefrituurd eten. De El Pedal Tempranillo is hiervoor bijvoorbeeld een perfecte rode wijn. Qua witte wijn kun je denken aan de witte wiin: een volle smaakvolle wijn met een sappige smaak en ragfijne zuren.
  • Serveer bij kruidige gerechten een zoete wijn. Geen vergelijkbare smaak, maar wel een verrassend goede combinatie! Als je kiest voor een wijn met veel suikers, dan kunnen die suikers de pittige smaak van het eten wat afzwakken.
  • Kies voor een zoete wijn bij een zout gerecht. Dit zorgt voor een goede balans: de wijn smaakt wat minder zoet en het gerecht juist minder zout.

 

4. Kies voor matchende structuren

Naast de smaak van een gerecht en van wijn kun je ook de structuren laten matchen. Bij een romige saus is het bijvoorbeeld lekker om een Chardonnay in te schenken. Die wijn heeft ook iets boterachtigs.

 

Wij kunnen je bijvoorbeeld de Chardonnay van harte aanraden. Deze prachtige witte wijn heeft aroma’s van rijpe appels en kweeperen met een vleugje honing en een beetje kruidigheid. De wijn is gemaakt van Chardonnay-druiven uit Duitsland die alleen groeien op de beste toplocaties. Dat proef je.

 

5. Gourmetten? Kies voor een neutrale wijn!

Veel Nederlanders schuiven met kerst aan voor een gourmetavond. Een wijn kiezen voor bij de gourmet lijkt misschien lastig, omdat je veel verschillende typen hapjes serveert. De beste keuze is in dit geval een wijn die niet te zwaar en ook niet te licht is. Dan valt de smaak van de wijn niet weg, maar overheerst de smaak ook niet zo veel dat je de gerechten nog nauwelijks proeft. Kies bijvoorbeeld voor een fruitige, rode wijn.

 

Hiervoor is Garnacha een uitstekende optie. Deze rode wijn heeft de fruitige aroma’s van bessen en rode kersen, een rond mondgevoel en een fruitige afdronk. Ook bij borrels doet deze wijn het trouwens goed. Zelf kunnen we bij gourmet ook intens genieten van een mooie merlot.

 

Wijnkeuze bij gerechten

Heb je al een bepaald gerecht in gedachten? Wij zetten hieronder een aantal favoriete wijnspijscombinaties voor kerst voor je op een rij. Ook dat helpt om de juiste wijn voor het kerstinder te kiezen.

 

Wijn en oesters

Champagen en oesters vormen natuurlijk de ultieme combinatie voor een feestelijk kerstdiner. Vooral een droge (‘Brut’) champagne past goed bij oesters. Ook andere mousserende wijnen zijn geschikt, bijvoorbeeld cava. Bovendien kan witte wijn een goede combinatie zijn. Zeker een wijn die fris is van smaak en een niet te hoge zuurgraad heeft. Dit past goed bij het zachte mondgevoel van oesters.

 

Lees ook ons blogartikel met meer tips voor bij oesters.

 

Wijn en kaas

Wijn is lekker en kaas is lekker, maar de combinatie van wijn en kaas is al helemaal verrukkelijk. Zeker als je voor de juiste combinatie kiest. Hoe je dat doet? Let op de structuur en smaak van de kaas. Vaak zit je goed met een wijn die uit hetzelfde land (of dezelfde regio) komt als de kaas. Verder kun je ook bij kazen het beste een wijn met een vergelijkbare smaak kiezen. Dus bijvoorbeeld sterke wijn bij kaas met een uitgesproken smaak (zoals truffelkaas). Is kaas meer romig en vettig (bijvoorbeeld brie)? Dan is een mousserende wijn een goede keuze. De zuurgraad in de wijn maakt de combinatie wat frisser.

 

In ons artikel over wijn bij een kaasplankje geven we je nog meer tips om de goede wijn-kaascombinatie te kiezen.

 

Wijn en kalkoen

Als je kalkoen eet met kerst, is zowel witte als rode wijn een goede wijnkeuze. Als rode wijn is een fruitige Sangiovese bijvoorbeeld heel geschikt. Qua witte wijn is een volle Chardonnay met veel smaak een goede keuze.

 

Verder kun je de wijnkeuze laten afhangen van de bereiding van de kalkoen. Hoe meer uitgesproken het gerecht is, hoe meer uitgesproken de wijn ook mag zijn. Is de kalkoen bijvoorbeeld gerookt, dan heeft deze een uitgesproken smaak. In dat geval is een stevige wijn een goede keuze om erbij te serveren.

 

Wijn bij een borrelplank

Heb je na het dessert nog plek over voor meer eten? Dan is een borrelplank natuurlijk een heerlijke optie. een perfecte borrelplank is niet moeilijk. Bij een borrelplank kun je qua wijn het beste op safe spelen. Kies voor een toegankelijke wijn die bij alle hapjes past. Oftewel: een wijn met een niet te overheersende smaak, maar die toch genoeg body heeft.

 

Ga je liever voor feestelijk? Dan is mousserende wijn de juiste keuze om mee te proosten. Er bestaan genoeg champagnes of prosecco’s met een gematigde smaak. Niet te zuur of intens, maar gewoon evenwichtig.

 

Gratis wijnadvies voor jouw kerstdiner

Heb je moeite om de juiste wijnkeuze voor het kerstdiner te maken? Schakel dan Arjan in voor eerste hulp bij wijnadvies. Hij adviseert je graag volledig gratis over een wijnsoort die past bij jouw gerechten. App jouw wijnvraag naar telnr. 06 – 38 61 23 62. Dan geeft Arjan je met veel plezier en passie voor wijn advies op maat.

8 Geweldige tip voor Valentijnsdag 2024

Wat geef je een wijnliefhebber voor Valentijnsdag? Vier keer raden: wijn, wijn,wijn of wijn? Ongetwijfeld wil je er het liefst iets heel bijzonders van maken. Zodat het geschenk niet alleen goed smaakt, maar ook nog eens een extra speciaal is voor de ontvanger. Vergeet de cadeaustress en lees snel verder. Dit zijn 7 originele ideeën om een flesje wijn te laten bezorgen voor Valentijnsdag.

Lees meer »

Hoe weet ik nu wat een goede rode of witte wijn is Arjan?

Een veel gestelde vraag, In principe is het antwoord vrij simpel mocht je geen tijd hebben om verder te lezen. Wat goede rode of witte wijn is bepaal je namelijk zelf.

Tsja dat is natuurlijk wel wat te kort door de bocht al zit er namelijk wel een belangrijke kern van waarheid in. Wat jij lekker vindt is namelijk heel persoonlijk.

Om echt te bepalen wat goede rode of witte wijn is zijn er gelukkig meer belangrijke factoren deze zal ik voor jullie verder toelichten. Om te beginnen zal je moeten vaststellen wat je nu proeft in de wijn. Is de wijn zoet, zuur, bitter, zilt of droog?

Witte Wijn met een twist

Tijdens proeverijen gebruik ik zelf graag de witte Colombard & Sauvignon Blanc wijn van Domaine Horgelus. Je kan nl. door deze wijn goed op het verkeerde been worden gezet. In de neus, maar ook in de mond proef je namelijk veel tropische fruit aroma’s welke je wellicht het idee geeft dat de wijn zoet is. Je voelt hem al aankomen... dat is hij niet, maar je hersenen herkennen de aroma’s als zoet en voíla.

Waarom lust ik geen zure wijn!!!

Dit is veel gehoorde opmerking welke ik goed begrijp te zuur is zeker niet lekker. Belangrijk om als beginnend wijnliefhebber te weten is dat zonder zuur er geen wijn lekker zou gevonden kunnen worden. Er is simpelweg geen balans mogelijk in de wijn wat het geheel log en onsmakelijk maakt. Je hebt dus zuur nodig voor de balans.

Is de wijn in balans?

In de vorige stukje gaf ik het al aan zonder zuur en balans in de wijn is er weinig te beleven aan onze zo geliefde “Godendrankje”. De goede balans in de wijn kan je het beste proeven in een Mottura Stilio Primitivo di Manduria rode wijn. Geen wijn voor mensen die van slobber wijn houden dat wordt je gelijk duidelijk als je de wijn in het glas hebt. Allereerst heb je de ruim 2 kg zware fles moeten optillen wat al een redelijke unieke ervaring is en vervolgens ruik je in het glas aroma’s van gestoofd zwart fruit en Italiaanse zomer zon.

Wanneer je deze wijn proeft komen de vanille tonen je gelijk te gemoed wat verraad dat de wijn enig tijd in grote eiken vaten heeft mogen rijpen. Vanille is zoet dus mogelijk denk je nu hé de wijn is zoet! Gelukkig is hij dat niet. Ondanks de vanille en gestoofd zwart fruit aroma’s heeft deze wijn ook zeer zeker zuren in de wijn. Je proeft ze misschien niet zo goed als in een Sauvignon Blanc van Domaine Horgelus, maar ook in de Stilio redden ze de balans en maken ze het geheel zeer aangenaam.

De afdronk, wat wordt daar mee bedoeld?

Een goede vraag die eigenlijk elke fantastische wijn onderscheid van een ok wijn. Wanneer je een slok neemt van de wijn kan je enige tijd na het doorslikken vaak de wijn nog proeven. Hoelang en hoe intens deze afdronk is bepaald simpelweg de kwaliteit van de afdronk, maar ook zeker de kwaliteit van de wijn. Je kan namelijk bij een bulkwijn nooit een lange afdronk terugvinden daar zijn dit soort wijnen ook niet voor gemaakt.

Wijnmakers met een echte passie voor hun product zullen je altijd de volle kracht en smaak van de wijn laten proeven en dit kost nou eenmaal tijd. Je voelt hem al aan dat je voor tijd ook geld nodig hebt. Daarom kan je in de regel wel aannemen dat elke wijn onder de 6,00 euro geen echte tijd en liefde gehad heeft om echt iets bijzonders te worden.

Nog meer vragen?

Heb je na het lezen van deze blog nog meer vragen bel, whatsapp of e-mail mij dan ik help je heel graag!

Telefoon: 06 3861 2362

Email: dewestlandsewijnman@gmail.com (Ook voor bestellingen)

 

Santé